Интервю на Недялко Алексиев.

1. Здравейте, бихте ли се представили накратко за колегите си гълъбовъди – как се казвате, от къде сте, на колко години сте и с какво се занимавате и какво ви е хобито.

 

Недялко Алексиев Алексиев, гр.ПЛОВДИВ, ул.Хр.Ясенов 10, вече на 56 г. Занимавам се с отглеждане на гълъби и папагали, освен това имам счетоводна кантора. Потребителско име на сайта ми е:   www.АIAXNEDIALKO.JIMDO.COM

 


2. От кога се появи у вас тази страст към гълъбите?

 

Още от 8 годишна възраст, благодарение на моя брат, единствено през този период прекъснах - по време на следването далече от къщи.

 


3. Към момента какви породи гълъби отглеждате и с колко чифта работите?

 

Породите са доста, но така е по-приятно и отговорно: къдрави - различни цветове, шмалканденски, джимпели - различни цветове, бухари, кингове, датски фазанов /стартауве/, блондинети, сатинети, сами разбирате, че гълъбите са доста.

 


4. Бихте ли описали гълъбарника си, или ако са няколко - от какъв тип са, с или без волиери, изложение и прoчие?

 

Гълъбарниците ми са 9 на брой, със северно изложение, поради липса на друго място, с волиери, мрежа 2 см, за да не влизат врабчета. Лятото е добре, но зимата доста влажно и усойно място.

 

 

5. Какво мислите за организираните в България от дружествата на гълъбовъдите по райони изложби/пазари, посещавате ли ги редовно, доволен ли сте от организацията им, продавали/купували ли сте гълъби на такива изложби?

 

Всички дружества независимо от проблемите си да членуват в “Сдружението на гълъбовъдите и природолюбителите в БЪЛГАРИЯ”, защото изложбите са малко, а пазарите се роят непрекъснато /на една и съща дата по 4-5, и започват да се наричат изложби/. А какво да кажем за пазари през лятото…?!

 


6. Замисляли ли сте се, приблизително колко ви струва отглеждането на вашите гълъби месечно, в това число почистващи препарати, храни, медикаменти?

 

Не, но са на самоиздръжка, ако не стигат помагам.

 


7. В населеното място, в което живеете колко колеги гълъбовъди имате, поддържате ли контакти с тях, помагате ли си, колегиални ли сте един към друг?

 

В гр.ПЛОВДИВ и областта има доста гълъбовъди, познавам много, но с някои се запознах в сайта, колегиалността с всички е все още пожелание.

 


8. От къде основно купувате и къде продавате гълъбите си?

 

Първите птици бяха от познати, по-късно от големи гълъбовъди от БЪЛГАРИЯ, преди 15 г. от Сърбия, а сега от Унгария, Словакия, Австрия, Германия.

 


9. Четете ли литература, интересувате ли се живо от въпросите свързани с гълъбовъдството?

 

Да, имам литература и всекидневно влизам в сайтове, посещавам изложби в чужбина и не пропускам да си взема по някоя книга.

10. Какво мислите за информацията, която можете да намерите за гълъби в интернет?

 

Доста добра, проблем са езиците.

 

 

11. Какво е мнението ви за българския специализиран портал за гълъбите, с какво ви помогна, кое ви харесва и кое не в него?

 

Много добър сайт, особено библиотеката е с доста богата информация. Не ми харесват част от мненията на колегите от рода на: браво, супер, 6, уникален, страшен, страхотен, и само от тези думи вече стават “Майстор гълъбари”.

 


12. От кои медикаменти и дезинфектанти сте доволни най-много?

 

Трудно е да се каже, използвам различни медикаменти.

 


13. Какво е за вас гълъбовъдството описано с три думи?

 

ЛЮБОВ, ХОБИ, ЖИВОТ!

 


14. Какъв е вашият съвет към колегите гълъбовъди?

 

По-голяма настоятелност и резултатите няма да закъснеят.

 


15. Коя тема свързана с гълъбовъдството ви вълнува най-много – болести, развъждане, селекция и подбор, продажби, разкажете свободно за тънкости в отглеждането на гълъби, които сте разкрили?

 

Отглеждането на блондинети и сатинети. Всички казваха, че само спортни гълъби могат да ги хранят, но се оказа, че джимпелите, пловдивския белокраен, бемкалиите, мардините се справят чудесно.